Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Ο Θεσμός του Α/ΓΕΣ και η απάντηση στην επιστολή του Αντγου ε.α. Ε. Συναδινού


Του Λάμπρου Τζούμη
Αντιστρατήγου ε.α

Πριν μερικές μέρες ο Αντιστράτηγος ε.α. και ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελευθέριος Συναδινός, με ανοιχτή επιστολή απευθύνθηκε στον Α/ΓΕΣ, επικαλούμενος ένα διοικητικό θέμα, που αφορούσε την επιβολή ποινής σε σημαιοφόρο κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου λόγω νωθρότητας στο χαιρετισμό. Προφανώς ο σημαιοφόρος δεν μετακίνησε με ζωηρότητα τη σημαία προς το στήθος του διερχόμενος προ του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως όφειλε και ο Α/ΓΕΣ, θεώρησε σκόπιμο να τον εγκαλέσει.

Ο κ. Συναδινός με αφορμή το γεγονός άσκησε κριτική στον Α/ΓΕΣ με προσωπικές αναφορές και του απηύθυνε συμβουλές περί χρηστής Διοίκησης. Αναφέρθηκε επίσης σε θέματα που αφορούν γενικότερα τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι ανησυχίες που εκφράζει μέσα στην επιστολή του για κακώς κείμενα στο χώρο των Ε.Δ. σε μεγάλο βαθμό αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού για τους περισσότερους από τους εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφους. Θα πρέπει όμως να επισημανθούν τα εξής:

Ο κ. Συναδινός όταν έθεσε την υποψηφιότητά τους ως ευρωβουλευτής με μια συμβολική κίνηση δήλωσε ότι «καταθέτει τα γαλόνια του» στη Χρυσή Αυγή. Δηλαδή ότι είναι ένας απλός στρατιώτης του κόμματος και ο αρχηγός και η ηγεσία αυτού τον εκπροσωπούν και τον εκφράζουν πλήρως. Θα έπρεπε λοιπόν εφ΄ όσον ανησυχεί για την κατάσταση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων να ασκήσει τον δέοντα κοινοβουλευτικό έλεγχο, μέσω του κόμματός του, όπως ο ίδιος εξ΄ άλλου έχει αποδεχθεί. Αν η επιστολή είχε προσωπικό χαρακτήρα στο πλαίσιο του δικαιώματος που έχει ο καθένας να εκφράζει τις ανησυχίες του για την κατάσταση των Ε.Δ., νομίζω ότι θα έπρεπε να ήταν περισσότερο προσεκτικός στο ύφος της επιστολής απέναντι στο θεσμό του Α/ΓΕΣ και το σεβασμό που απαιτείται σ΄αυτόν, από έναν άνθρωπο που προέρχεται από τις Ε.Δ. και θλίβεται για την κατάσταση, όπως λέει ο ίδιος στην επιστολή του. Είχε τη δυνατότητα να απευθύνει προσωπική επιστολή στον Α/ΓΕΣ χωρίς να την κοινοποιήσει δημόσια αλλά δεν το έκανε.

Για τα χρόνια προβλήματα στο χώρο των Ε.Δ. από την πλευρά της στρατιωτικής ηγεσίας δεν έχει προφανώς ευθύνη μόνο ο Α/ΓΕΣ ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του αλλά και όλοι όσοι φτάσαμε στα ανώτατα αξιώματα της στρατιωτικής ιεραρχίας (Ταξίαρχοι και άνω),στο μερίδιο που αναλογεί στον καθένα και ασφαλώς και ο κ. Συναδινός, ο οποίος έφτασε στο βαθμό του Αντιστρατήγου.

Η ανοιχτή επιστολή λοιπόν που δημοσίευσε ήταν μια λάθος κίνηση που πλήττει το θεσμό του Α/ΓΕΣ, είχε περισσότερο επικοινωνιακό σκοπό παρά την έκφραση των ανησυχιών του για το αξιόμαχο της κατάστασης των Ε.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.